Ανισακίαση


Η ανισακίαση είναι λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simlex. sushi-7-686x350
Ο άνθρωπος μολύνεται από αυτόν τον έλμινθα μετά από βρώση ωμών, παστών, καπνιστών ή ατελώς μαγειρεμενων ψαριών. Η νόσος εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπου η βρώση ωμών ψαριών είναι κοινή συνήθεια, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, αλλά καθώς η συνήθεια αυτή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής παρατηρούνται περιστατικά ανισακίασης παγκοσμίως.

Το παράσιτο σε σάρκα ψαριού. Source http://www.med-chem.com/para-site.php?url=org/anisakis

Το παράσιτο σε σάρκα ψαριού.
Source http://www.med-chem.com/para-site.php?url=org/anisakis

Ο κυκλός ζωής του παρασίτου ξεκινά από μολυσμένα θαλάσσια θηλαστικά, όπως δελφίνια και φάλαινες τα οποία αποβάλλουν με τα κόπρανά τους στη θαλασσα τα ωάρια των σκωλήκων. Αφού εκκολαπτούν τα ωάρια αναπτύσσονται προνύμφες, οι οποίες προσλαμβάνονται από μικρά θαλάσσια καρκινοειδή. Μέσα στα καρκινοειδή οι προνύμφες παίρνουν την τελική μορφή τους που είναι και μολυσματική για τα μικρά ψάρια. Η νόσος μεταδίδεται από το ένα ψάρι στο άλλο καθώς τα μεγαλύτερα ψάρια τρώνε τα μικρότερα, με αποτέλεσμα τα ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας να είναι βαριά μολυσμένα. Τα θαλάσσια θηλαστικά τρώνε τα μεγάλα ψάρια και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Ο άνθρωπος μολύνεται τρώγοντας ωμά μολυσμένα ψάρια. Καθώς το παράσιτο εισέρχεται στον οργανισμό εισβάλλει στο γαστρεντερικό σύστημα όπου τελικά πεθαίνει δημιουργώντας φλεγμονώδεις μάζες στον οισοφάγο, το στόμαχο ή το έντερο. Τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να εμφανιστούν από μερικές ωρες έως και πέντε μέρες μετά το φαγητό και περιλαμβάνουν

Ζωντανός έλμινθας στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ζωντανός έλμινθας στο γαστρεντερικό σύστημα.

κοιλιακό πόνο, ναυτία, έμετο, κοιλιακή διάταση, διάρροια η οποία κάποιες φορές είναι αιματηρή ή βλεννοαιματηρή και ήπιο πυρετό. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αναφυλακτική αντίδραση ή ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις με κνησμό. Μετάδοση της ανισακίασης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι εφικτή.

Για τη διάγνωση της νόσου είναι πολύ σημαντικό το ιστορικό βρώσης ατελώς μαγειρεμένου ψαριού ή καλαμαριού καθώς και η ενδοσκόπηση κατά την οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι προνύμφες του παρασίτου.

Ζωντανός έλμινθας στο γαστρεντερικό σύστημα Source http://www.med-chem.com/para-site.php?url=org/anisakis

Ζωντανός έλμινθας στο γαστρεντερικό σύστημα
Source http://www.med-chem.com/para-site.php?url=org/anisakis

Η θεραπεία της ανισακίασης μπορεί να περιλαμβάνει την ενδοσκοπική ή χειρουργική αφαίρεση των προνυμφών και ίσως αλβενδαζόλη ως συμπληρωματική θεραπεία. Για την παροδική ανισακίαση δεν χρειάζεται θεραπεία.

Για την πρόληψη της νόσου είναι σημαντικό να αποφεύγεται η βρώση ωμών και ατελώς μαγειρεμένων ψαριών και καλαμαριών. Προστασία παρέχει η κατάψυξή τους και το μαγείρεμά τους σε υψηλή θερμοκρασία.

Removal of Anisakis Larvae.

Anisakiasis video

Πηγές:

  1. Heelan J.S. (2008) «Περιστατικά Κλινικής Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας (Τόμος Β)», Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα, ISBN 978-960-399-684-2
  2. http://www.cdc.gov

Επιμέλεια: Γεωργία-Έμμα Δενδρινού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s